Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Presentació de “Males fembres pecadores?”

14 gener a les 19:00 - 21:00

Genealogia de la cultura del càstig i les presons de dones a Barcelona

Heura negra presenta el llibre “Males fembres pecadores?” de l’editorial @descontroled. El col·lectiu mantindrà un diàleg amb la seva autora i convidada, Sol Abejón Olivera.

La privació de llibertat com a pena principal no seria un invent del segle XVIII, tal com penalistes, historiadors i sociòlegs han argumentat, sinó que caldria buscar-ne les arrels en les pràctiques de l’ortodòxia cristiana del segle XIII.

A través de la reconstrucció històrica de la Casa de les Egipcíaques a Barcelona, l’autora posa el focus en l’experiència de les dones preses, per la seva condició de dones i per delictes sexuats des dels darrers segles medievals fins al segle XIX.

Qüestionar l’ordre social del pare i la moral cristiana hegemònica eren motius pels quals les dones eren tancades a la presó de les Egipcíaques.

Al segle XV, amb l’exemple de les Egipcíaques, el càstig salta de la llar i l’autoritat exclusiva del pater familias a aquesta institució carcerària.

Recuperar aquesta experiència penitenciària significa fer un exercici d’herstòria. Restituir les narratives del dolor per reparar l’oblit i el trauma transgeneracional.

Mostra els detalls

Data:
14 gener
Hora:
19:00 - 21:00
Categoria d'Esdeveniment:

Recinte

Polivalent

Organitzador

Heura negra