Les entitats

La Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat (FEACCC) està formada per aquelles entitats amb representació jurídica que han jugat un paper clau en el desenvolupament sociocultural del nostre barri i que alhora han mostrat interès per participar en la futura gestió dels equipaments.

Sense perjudici que en un futur s’hi adhereixin més membres de ple dret, inicialment aquesta federació està composada per cinc entitats:

  • 2 especialitzades en la gestió cultural
  • 1 especialitzada en la difusió de la memòria històrica
  • 1 AFA de l’escola pública  
  • 1 Associació de veïns majoritària al barri de Vallcarca.

Ateneu Popular de Vallcarca

Constituït oficialment com a tal des del 1996, l’Ateneu Popular de Vallcarca ha estat des dels seus inicis un referent de la cultura alternativa de Barcelona al barri de Vallcarca.

Pel seu antic local de l’Avinguda Vallcarca 42 van passar centenars de bandes de música (algunes d’elles tan mítiques com els Obrint Pas, DJVU, Habeas Corpus, Inadaptats, Cheb Balowski, Color Humano, Zinc, Skaparràpid o La Banda del Panda), es van realitzar més de mil concerts, es va establir la primera seu del segell discogràfic Propaganda pel fet, es van consolidar grups de teatre i en general es va acollir tota mena de tallers, xerrades, dinadors i trobades fins l’enderroc al 2009 del seu edifici.

També va ser l’impulsor de les Festes Majors Alternatives del Barri de Vallcarca, de les actuals “Barraques del Coll” i del Festival d’Arts Escèniques per a la Transformació Social “Fem ho fàcil”.

Sempre compromès amb el devenir del barri, des de l’any 2011 és l’entitat encarregada de gestionar i dinamitzar la Bodega La Riera, pulmó social del casc antic de Vallcarca.

En definitiva, 23 anys de gestió cultural, popular i alternativa.

Observatori Actiu de Vallcarca

Des de l’any 2012 es dedica a estudiar, conèixer, difondre i reivindicar la història i el patrimoni de Vallcarca. Ha col·laborat amb altres organitzacions socials del barri i de la ciutat com el Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca, el Centre Cívic La Bruguera, l’Associació Museu del Còmic, l’Ateneu Enciclopèdic, la cooperativa Raons o el CERHISEC – Centre de Recerca Històrica del Poblesec, a banda de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell.

En aquests anys s’ha sumat a reivindicacions tant en la defensa del patrimoni local com socials i urbanes; ja sigui participant amb l’Assemblea de barri en la modificació del MPGM, en la promoció de la Taula de convivència, en les jornades participatives del 2017 o més recentment en la defensa dels interessos el barri amb el lema de “Prou enderrocs”.

També ha estudiat i treballat sobre temes que, d’entrada, no estan directament vinculats amb el barri, com l’exposició Kameraden – Apa i la caricatura de guerra. Poques entitats coneixen tan bé la història d’aquest barri i en preserven la seva memòria.

Associació Ecos-Antic Forn de Vallcarca

L’Associació Ecos desenvolupa la seva activitat al local de l’Antic Forn de Vallcarca des de l’any 2012 amb l’objectiu de gestionar i donar sortida a tot tipus d’expressions artístiques (actuacions musicals, exposicions, teatre, tallers per infants i adults) així com activitats com ioga, qi gong, teràpies alternatives i grup de criança. A través d’aquestes propostes es vol generar un flux d’activitats i col·laboracions amb d’altres entitats i persones que dignifiquin la vida al barri.

Les seves activitats tenen sempre un marcat caràcter transgeneracional i el seu espai es defineix com a “Family Friendly”. També participen de la comissió de festes alternatives i des de fa 5 anys dinamitzen els exteriors de Can Carol durant les festes de finals d’estiu.

Associació Veïnal de Vallcarca Som Barri

Des de febrer de 2017 l’Associació Veïnal de Vallcarca Som Barri està formalment constituïda i també vinculada a la Federació d’Associació de Veïns i Veïnes de Barcelona. Actua en defensa d’un model de barri sostenible i per aconseguir una transformació urbanística justa i no gentrificadora, així com per aturar desnonaments i aconseguir una regulació efectiva dels preus de lloguer.

Des dels seus inicis continua defensant la construcció de l’Institut Vallcarca i l’impuls d’equipaments al barri. Actualment compta amb un centenar de persones afiliades.

A.F.A Montseny

L’ Escola Montseny té unes característiques específiques que la fan molt especial. El nombre limitat d’alumnes adscrits en una sola línia escolar, la localització al barri, el més que proper entorn natural i la riquesa en la diversitat cultural de les famílies serien a grans trets uns factors bastant representatius de la personalitat del centre.

Totes aquestes especificitats també conformen una AFA molt especial. Petita però amb voluntat de fer coses i formada per pares i mares amb il·lusió que treuen part dels seu temps de lleure per garantir uns serveis essencials com són les activitats
extraescolars, la celebració de les festivitats, l’acollida matinal, el casal d’estiu, la venda de xandalls i bates, per citar només uns quants exemples.

A l’AFA del Montseny aposten per una estructura organitzativa formada per comissions flexibles, autònomes i mixtes (amb els docents) encarregades de temes importants i liderades per pares i mares que volen implicar-se en el seguiment d’ aspectes concrets de l’Escola reflectits en aquestes comissions segons el seu interès i la seva disponibilitat.


La junta vetlla per garantir aquesta estructura i posa a la disposició de pares i mares que ho requereixin també un ventall de projectes concrets que necessiten seguiment i algú que se’n encarregui més enllà del escassos recursos humans que representa la mateixa junta directiva.